Deze wou ik al lang eens maken en onze traditionele ladies night was er de perfecte setting voor om dat te doen .

Matcha is momenteel ongelofelijk populair om desserts mee te maken, de groene kleur springt er echt uit en maakt alles zo vrolijk, kijk zeker eens op pinterest, je vindt er massa’s inspiratie.

Matcha is een groene Japanse thee van bijzonder hoge kwaliteit, in een volgende blog post vertel ik er alles over! Er zijn verschillende kwaliteiten matcha, om mee te koken kan je gerust de goedkoopste versie nemen deze wordt soms ook wel aangegeven als cooking matcha.

Het recept vond ik in het boek van Frank van der Zande ‘Koken met thee’, er staan heel wat inspirerende gerechten in, allemaal met thee als ingrediënt, hoe vernieuwend is dat!

Ok, aan de slag!

In het boek staan de hoeveelheden voor 6 cupcakes maar ik verdubbelde de ingrediënten om 12 cupcakes te maken:

  • 130gr boter – kamertemperatuur
  • 130gr suiker
  • 2 eieren – kamertemperatuur
  • 130gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel vanillemerg
  • 2 eetlepels matcha poeder

Meng alle ingrediënten en klop ze met de mixer tot een gladde massa, vervolgens kan je ze gemakkelijk met een lepel in een bakblik voor cupcakes scheppen, vul de vormpjes voor driekwart want het deeg gaat opkomen eens in de oven.

Bak 25 minuten in een oven van 170°C

Et voila, zo zien ze er na het bakken uit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze zien er al leuk uit en proeven ook heerlijk maar we zijn er nog niet, de topping hoort er ook nog bij.

Hiervoor gebruik ik deze ingrediënten:

  • 100gr boter
  • 2 theelepels vanillemerg
  • 200gr Philadelphia roomkaas
  • 2 theelepels matcha
  • 200gr suiker
  • geschaafde amandelen en een beetje matcha poeder om erover te strooien als afwerking

Doe alles in een kom en vervolgens met de mixer glad kloppen, in een spuitzak spatelen en verdelen over de cupcakes. Werk af met geroosterede amandeltjes, matcha en poedersuiker.

Deze hoeveelheid is ideaal als je graag veel topping wil, ik heb het liever wat subtieler en had eigenlijk genoeg gehad met de helft. Qua suiker gehalte had ik er iets minder ingedaan dan in het originele recept maar het blijft nog vrij zoet dus ook daar kan je gerust wat mee experimenteren alnaar gelang je een zoetekauw bent of niet.

En het resultaat mag er zijn!

0