Thee is al 5000 jaar oud! Het is de tweede meest gedronken drank ter wereld! Maar wat is thee nu precies wanneer we spreken over thee?

In de Nederlandse taal maken wij geen duidelijk onderscheid tussen een aftreksel van de theeblaadjes van de theeplant en een aftreksel van kruiden, bloemen of vruchten. In de Franse taal zegt men heel mooi: ‘une infusion’ of ‘tisane’, dit verwijst naar een infusie gemaakt van kruiden of vruchten en ‘un thé’ is de drank gemaakt van de blaadjes van de Camelia Sinensis. Dus thee, echte thee is een water aftreksel van de blaadjes van de Camelia Sinensis plant.

De Camelia Sinensis is een tropische plant, die verschillende cultiva’s heeft en behoort tot de Theaceae familie, de plant is meestal bekend als struik maar kan in de vrije natuur zelfs uitgroeien tot een boom van wel 15 – 20 meter. Oorspronkelijk waren er 2 soorten Camelia nl de Camelia Sinensis en de Camelia assamica, de eerste vinden we terug in China, de tweede vooral in India en Sri Lanka. Vandaag zijn er tot wel 400 (te verifiëren) verschillende cultiva’s binnen de Camelia plant die blaadjes leveren om thee mee te zetten.

En wat is dan een infuus? Wel een infusie is een aftreksel van kruiden, bloemen, specerijen of vruchten. Dat kan het pure kruid zijn, of melanges van zowel verse als gedroogde bloemen, blaadjes, takjes, kruiden. Wanneer deze gedroogd zijn geven ze niet enkel smaak maar kan je ze ook voor hun medicinale of weldadige werking gebruiken, bvb kamille is rustgevend, munt is goed voor de maag, rozemarijn is opwekkend, … . Gebruik je de kruiden eerder vers dan doe je dat vooral voor de smaak.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0